Kunyit atau nama saintifiknya Curcuma longa sejenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan. Dalam perubatan tradisional Melayu, kunyit dijadikan minuman ketika dalam pantang serta ubat paling mujarab untuk mengurangkan selsema.
Ia juga herba penting dalam sistem perubatan di Cina dan India. Malah kini, tanaman ini diperakui dalam perubatan moden untuk pelbagai penyakit. Rahsia penawar kunyit adalah warna kuningnya dinamakan curcumin yang memberikan manfaat.
Antara kebaikan mengambil air kunyit setiap hari dapat membantu :-
1) Menguatkan sistem imunisasi atau pertahankan badan daripada serangan penyakit.
2) Menguatkan fungsi sistem tulang, sendi dan rangka badan.
3) Membantu mengawal tahap kolestrol supaya berada pada tahap normal.
4) Membantu menguatkan sistem perkumuhan badan (darah dan hati).
Pelbagai kajian yang dijalankan di luar negara juga membuktukan keberkesanan kunyit. Ia didapati mampu menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan antaranya:-
1) Mampu melawan kanser.
Kajian daripada Universiti California Los Angeles mendapati enzi penyebab kanser dalam badan pesakit dikurangkan dan mendapat menghalang pembiakan sel kanser.
2) Berpotensi sebagai ejen penghalang bengkak.
Menurut doktor perubatan daripada Pusar Intergrasi Perubatan Arizona, Amerka Syarikat, Dr Randy J Horwitz, penggunaan kunyit sebelum rawatan dapat mengurangkan simpton sakit sendi seperti artritis reumatoid.
3) Bahan antioksidan terbaik
Pusat Perubatan Universiti Marryland mendapati kunyit mempunyai bahan antioksidan yang mampu menghalang tindakan radikal bebas daripada terus merosakkan sel badan yang menyebabkan pembengkakan atau keradangan.
4) Membantu melansingkan badan
Kunyit juga boleh meningkatkan tahap oksidan lemak di dalam dan seterusnya mempercepatkan metabolisme badan, jadi banyak kalori dibakar dan tiiadda lemak tersimpul.
Sumber dari Harian Metro
Sumber dari Harian Metro
Comments
Post a Comment